Mastodon
@Detroit Red Wings

Stanley Cup hos Skellefteå AIK i Sverige tack vare Oskar Sundqvist (#Shorts)



❤️ Support the channel – https://donationer.blogspot.com/ ❤️

#Shorts

Stanley Cup är en pokal som överlämnas till vinnarna av slutspelet i National Hockey League/Ligue nationale de hockey (NHL/LNH).
Spelarna, tränarna och ledarna i det vinnande laget får äran att få sina namn ingraverade på pokalen.
Dessutom får varje spelare i det vinnande laget ta med sig pokalen hem för en tid.
Pokalen får behållas av laget fram till att nästa säsongs slutspel avgjorts då den övertas av de nya vinnarna.
Varje segrarlag och dess deltagande spelare skrivs in på en av ringarna på pokalen.
När alla ringarna är fulla tas den äldsta bort och ersätts av en ny.
Ursprungligen var Stanley Cup ett vandringspris mellan olika ligor, men har sedan säsongen 1926/1927 enbart delats ut till vinnaren i NHL-slutspelet.
Stanley Cup har fått sitt namn efter Lord Stanley of Preston, som var Kanadas generalguvernör 1888–1893.
Lord Stanleys son kom att börja spela ishockey vilket fick guvernören att själv intressera sig för spelet.
1892 donerade han pokalen som ett pris som skulle delas ut till Kanadas bästa amatörlag.
Det officiella namnet var från början The Dominion Cup vilket syftade på dominionen Kanada.
Med tiden kom pokalen istället att kallas Stanley Cup efter donatorn.
Trofén var egentligen en stor bålskål som Lord Stanley lät arbeta om något.
Från 1908 kom proffslagen i Kanada att tävla om pokalen istället för amatörlag som fick en ny trofé, Allan Cup.
Pokalen kom att delas ut efter en match mellan vinnarna i två konkurrerande professionella ligor, Pacific Coast Hockey Association mot National Hockey Association.
National Hockey Association lades sedermera ner och ersattes med National Hockey League (NHL) som lever kvar idag.
Även Pacific Coast League lades ned, och Stanley Cup kom därför de facto att bli en angelägenhet enbart för NHL-lagen från och med 1926.
Officiellt dröjde det dock till 1946 innan NHL övertog det formella ansvaret för Stanley Cup.
National Hockey League (Ligue nationale de hockey) är den högsta ligan i det nordamerikanska ishockeysystemet och kvalitetsmässigt världens högst rankade.
Det lag som har varit mest framgångsrikt är Montreal Canadiens med totalt 24 Stanley Cup-titlar, varav 23 sedan NHL bildades.
Regerande mästare är Colorado Avalanche.
NHL grundades 1917 i kanadensiska Montréal, Québec, efter att företrädaren National Hockey Association (NHA) hade ställts in.
Då innehöll NHL bara fyra medlemsklubbar men har sedan dess utökats via ett flertal expansioner till de 32 lag som spelar i ligan från och med säsongen 2021/2022.
Sju av klubbarna kommer från Kanada medan de resterande 25 är från USA.
Lagen spelar 82 matcher i grundserien mellan oktober och april för att avgöra vilka 16 klubbar (åtta från Eastern Conference och åtta från Western Conference) som spelar slutspel mellan april och juni och har chansen att vinna Stanley Cup-pokalen.
Ligan är stängd från nedflyttning och därför har medlemsklubbarna samarbetsavtal med de klubbar som spelar i American Hockey League och ECHL för att utveckla sig inom den nordamerikanska ishockeyn.
De klubbar som hamnar sist i grundserien får sedan fördelar vid den årliga draften om vem som får välja först i NHL Entry Draft och på så sätt jämnas lagens styrka ut med tiden.
Det har förekommit en spelarstrejk och tre lockouter i ligan; alla efter 1992, senast säsongen 2012/2013, och säsongen 2004/2005 blev hela säsongen inställd efter att ägarna ville införa lönetak för att begränsa de skenande spelarlönerna – vilket sedermera ändå kom att ske; lönetaket för säsongen 2022/2023 är 82,5 miljoner amerikanska dollar, höjts med en miljon dollar från föregående säsong.
Den spelare som är högst betald för den nuvarande säsongen är Tyler Seguin (Dallas Stars) med 13 miljoner dollar medan Connor McDavid (Edmonton Oilers) har NHL:s högsta cap hit på 12,5 miljoner dollar.
Det mest lukrativa kontraktet var det som skrevs 2008 mellan Aleksandr Ovetjkin och Washington Capitals och var värt 124 miljoner dollar över 13 säsonger.
De längsta spelarkontrakten i NHL skrevs mellan New York Islanders och Rick DiPietro 2006 respektive New Jersey Devils och Ilja Kovaltjuk 2010; båda kontrakten var på 15 säsonger vardera.
Det primära huvudkontoret för NHL finns i amerikanska New York (i delstaten New York) medan viss verksamhet på huvudkontorsnivå finns i kanadensiska Toronto (i Ontario) och Montréal (i Québec).
Ishockeyligan leds av kommissarie Gary Bettman, som har varit på positionen sedan den 1 februari 1993.
Nils Oskar Sundqvist, född 23 mars 1994 i Boden i Överluleå församling, är en svensk ishockeyspelare som spelar för Detroit Red Wings i NHL.
Han har tidigare spelat på NHL-nivå för St. Louis Blues och Pittsburgh Penguins och på lägre nivåer för San Antonio Rampage och Wilkes-Barre/Scranton Penguins i AHL samt Skellefteå AIK i SHL.
Hans moderklubb är Bodens HF.
Nils Oskar Sundqvist har som förste svensk vunnit Stanley Cup med två olika lag, Pittsburgh Penguins och St. Louis Blues.

Write A Comment