Mastodon
@Boston Bruins

DLGSKT Special Fahd Luyombya “VÅLDSSPIRALEN I STHLM”



”En pojke i 15-årsåldern har dött och tre andra personer skadats i en masskjutning i Farsta centrum.
Enligt uppgifter till Aftonbladet är de skjutna två pojkar i 15-årsåldern, en man i 45-årsåldern och en kvinna i 65-årsåldern.
Två misstänkta gärningsmän, som greps efter en intensiv polisjakt längs E4, har anhållits.”
– Aftonbladet 10 juni 2023

Möt Fahd Luyombya. ägare och verksamhetschef på HVB hemmet Granby Storgård i Stockholm.
Han delar här med sig om sina erfarenheter, tankar och känslor kring situationen i dagens samhälle med utgångspunkt i den allvarliga våldspiralen.

25 Comments

  1. varför det ser ut såhär? svar: dålig administrerad invandring punkt
    o de väl klart att stroppen Reinfeldt inte vågar sätta sin fot där de är hett, tänka fan att han är djurgårdare

  2. Fahd, tack för min tid på Granby. Utom tvekan den bästa men tuffaste resa jag gjort hos er!🙏 Ni är guld.

  3. Tack för en jättebra intervju!
    Obs detta är en grov generalisering! Våld, hot om våld, aggressivt beteende, högljudhet vid konflikter är kulturer i många familjer där föräldrarna är utrikesfödda tyvärr. Lär sig barnet det hemifrån att man löser konflikter med hot/våld så är det den metoden de använder utanför hemmet med. Jobbat som socionom i 8 år. Självklart finns det "svenska" föräldrar som är högljudda, hotar osv men inte lika vanligt. Så fler föräldrarkurser i förorten kanske?
    Finns många små orter i Sverige där man tagit bort vårdcentral, polishus, fritidsgårdar och med stor socioekonomisk utsatthet, men där man inte löser konflikter med att skjuta varandra. Barnets föräldrars beteende är A & O. 98% av personerna i förorten löser konflikter utan att skjuta såklart. Men att ilska/aggressivitet/hot/högljudhet/våld känns mer socialt accepterat i familjen/samhället i "förorterna". Man skämtar ju om att suedies är väldigt konflikträdd & "mesiga" liksom. Hoppas mina tankar kom fram utan vara främlingsfientlig 😢❤

    En kollega från Balkan sa att om någon från Balkan säger "jag ska fucking nita dig" så är det inte ett hot, utan mer som en svordom. Svårt att förklara i text hur han menade men att man använder grövre språk i många kulturer🤷‍♀️.

  4. Hahaha löjligt hur allt har förlorats, Sverige är fucked och kommer bara bli värre.. Den utveckling som skett senaste 10-15 åren är skrämmande, inget land i världen som har sådana höga siffror gällande mord osv, finns ingen heder eller respekt någonstans längre. Det var fan bättre förr helt ärligt

  5. De som styr världen vill förstöra national-staterna och använder bland annat mass-invandring för att byta ut befolkningen. Detta är en gammal och välanvänd strategi. Har aldrig funkat bra för den nativa befolkningen utan skapar alltid problem. Läs om Coudenhove-Kalergi och judarnas, alltså världs-ägarnas plan att förstöra väst. Snälla ni som bor i Sverige, bete er och respektera urbefolkningen, tack 🙂

  6. Sverige var fint före mass-invandringen började. Det är lite som att plantera palmer i lappland eller föra isbjörnar till öknen, de helt enkelt passar inte in där. Make Astrid Lindgren great again, det var väldigt fina tider!

  7. Jag tycker Sverige ska ta lärdom av andra länder tex UK där våldet finns men mycket mindre än för, varför är det ingen som frågar England hur har ni gjort,
    Själv bott i Manchester i 11 år ,va då värre än vad Hella Sverige är nu, slang ordet då va gunchester,men idag mycket mycket lugnare .
    Bara ett tips men som med allt "Sverige är ju bäst "

  8. – Problemet är att man pratar om "vi" och "dom"

    1. Vilka är "man" ?
    2. Vem pratar om "vi" och "dom"? Aldrig hört

  9. det ær 3 saker som måste till før att lyckas ta sig det:
    1 bryt all bekantskap definitivt med dom man ær kriminell med
    2 flytta
    3 du MÅSTE vilja sjælv

  10. Sverige är upptagna med tvinga alla att omfamna transor bögar och feminism och rätten att bränna koranen.. lite döda blattar skiter de i så länge inte det skjuts på pride paraden

  11. Stort tack broder Fahd och Victor för denna fantastiska avsnitt. Vi behöver fler röster som Fahd att prata ut och berätta vad som verkligen händer och ännu viktigare, att prata med varandra. Jag tror helhjärtat att många som bor/bott i orten vet vad som verkligen händer idag gällande skjutningarna men antingen inte får sina röster hörda eller väljer att utesluta sig själva vilket är 100% förståeligt i ett samhälle med ökande klassklyftor och rasism i en alarmerande nivå.

  12. Sluta lafsa med kriminella och bygg arbetsläger, sätt in dem där istället för fängelse och lär dem att arbeta och betala av kostnader på straff och kriminell handling. Sätter de inte stopp i tid i Sverige så kommer de att vara tvugna att i framtiden importera systemet Bukele instaurerat i El Salvador.

  13. Det fanns en heder bland gangsters förut man gav sig inte på flickvänner och familj idag är dom äckliga gangsters finns ingen heder

  14. Varför pratar ni inte om det personliga ansvaret det är många som är uppväxta i orten som inte väljer den kriminella vägen det är bara ursäkter staten ska inte vara mamma och pappa ta erat personliga ansvar väljer dom den vägen kan dom sitta på livstid och kasta bort nyckeln skylls bara på samhället

  15. Fahd! Bästa! Som andra vill jag tacka för Granby tiden! Ni räddade mitt liv! Kärlek till dig min vän!

  16. Som medelklassvensson undrar jag följande: Varför är ni två inte rekryterade för länge sedan till toppjobb på soss, med 98st av era kompisar? Vad väntar politikerna på? Jag ser bara medelklasskvinnor med samma Kalles Kaviar bakrund som mig själv sitta och prata om den hemska utvecklingen och dricka kaffe?

  17. Jan Emanuel blev miljardär på de här ungdomarnas bekostnad, och han är inte ensam.
    Systematisk droghandel på ungdomshem börjar bli en fotnot.
    I botten av alla symtom finns ett ekonomiskt system där vi konkurrerar om att snvända skulder dom pengar. Vissa människor har väldigt svårt att konkurrera i ett sådant system på grund av t.ex brist på resurser, utbildning, kontakter, språkkunskaper, ekonomikunskap etc. På matematisk grund måste vissa konkureras ut i det här systemet, Och bestämmer sig då för att vara "bäst för att vara sämst" istället för att lägga sig ner och ge upp.
    Systemet är inte trasigt, det fungerar så här och måste bytas ut. Politikerna är bankernas marionetter och det är ekonomin som styr politiken, inte tvärtom.
    Att det är samma finansintressen som kontrollerar banker, media och utomstatliga organ som Open society och därmed både styr och tjänar pengar på flyktingströmmarna, är ingen slump. Det måste lånas ut mer pengar hela tiden annars skiter sig likviditeten. Ett cyniskt vidrigt system som vi alla är fast i tills medvetandenivån är tillräcklig.

  18. Fahd Luyombya! Vilken hjälte. Samhället behöver FLER människor som honom med egen erfarenhet och tydlighet på vad som faktiskt Kan göras i detta blödande Sverige. Till detta krävs Resurser och Tid. Snälla politiker, VAKNA!!!

  19. 1 det handlar inte så mycket om samhälle och område att det är segregerat. det har det varit sen lång tid tillbaka i malmö, malmö har alltid varit fucked men inte stockholm så värsta vad jag vet, men ändå. Det som är skillnaden nu och då är att det är en lek idag, det handlar om att vara populär och median är mycket större idag. 2 människor idag är MYCKET MYCKET känsligare och svagare som människor och blir däför mer lättkränkta och MER våldsamma. innan handlade alla mord om konflikter mellan krimminella och det var en mycket mer seriös grej tidigare och därför tror jag också att människor som är normala människor från norrköping handen och sånna bönder städer inte gav sig in i sånt och även i malmö osv. NU är det en lek och valutan i dag är inte pengar utan uppmärksamhet, därför saker sänds på live osv.. ingen kriminell hade gjort det förr.. det är bara idiotiskt för karriären som kriminell.. det visar också hur lågt iq dessa människorna har och gör det för deras osäkerheter och man gör det för media och att vara en "G" så man har en historia att berätta och vara "något" i samhället där alla tar uppmärksamheten. VI lever i sverige med bästa systemet i EU man kan plugga gratis och man kan göra sig rik och ett bra liv så klart finns det jätte många fall med föräldrar, soc som inte ger pengar och aktivt försöker försvåra livet för invandrare och även svenskar som har det, man börjar med droger som ung och kan lätt hamna i att jaga pengar och snabbt dopamin man blir lat och väljer enkla vägar istället. det har sen länge varit rkt fucked iaf här i malmö, men sen media och dessa nya rapparna kommit fram och man glorifierar att man haft ett svårt liv för att leka spirituell och djup till exempel som råttan yasin, haval som leker maffia boss och kidnappar en 17 årigt barn och pga det fick sin bror dödad (vilket visar hur man i sin fantasi tänker att det inte är så seriöst… men de blev de när hans bror blev mördad 😉 säger han fann koranen i fängelset och går ut o rappar om gangster rapp o kidnappar en 17 åring.. säger endast det för att leka "spirituell" "djup" men allt är en fasad. FOLK leker som att dom gått igenom ett liv i brasilien och lyckats ta sig därifrån… allt för uppmärksamhet. folk väljer att prata med dålig svenska och grammatik med meningen för att de ska låta fetare. DET är kvinnornas fel också väldigt mycket, för det är så enkelt att börja langa hasch och brudar har trott att man är någon djurig kriminell och därför en "ledare" i livet en risktagare, så man får massa brudar, brudar idag vet dock att det endast är springisar eftersom tillomed BRUDAR är inne i kriminalitet och söker uppmärksamhet och innanförskap. DET SOM BIDRAGIT TILL VÅLDET väldigt mycket.. ÄR MEDIA EFTERSOM när man gång på gång ser vilket man sett långt tillbaka till 2010 på nyheter osv är att folk kan göra mord och man hittar inte dna eller löser fallen… DET är medias fel som expressen ovs o sånna sidor för jag vet om att jag sett här i malmö för fleera år sen när det var mycket moped mord att ingen kunde lösa fallen för "man åker snabbt förbi på moped, skjuter och lämnar inga spår" NÄR det står i media… så visar man verkligheten att det är lätt att komma undan med allt i sverige, dessutom om man åker fast så får man knappt straff, så det är enkelt att vara kriminell för låga straff och hög reward utav brudar, uppmärksamhet, innanförskap, pengar, respekt utav grabbarna och ett namn i sin stad. åker man fast efter några år… är det max 7 år för mord 5 år om man beter sig. OCH dom tunga kriminella från förr kan alla straff och vad som går att göra osv DÄRFÖR när unga lär sig det så e de som att man misshandlar en person och så räcker staten upp pekfingret och säger "DU de där e INTE okej" och sen inte mer med det., FÖR ATT DET SKA LÖSAS, MÅSTE VI HA BÄTTRE POLIS ARBETE, INTE INRIKTA SIG PÅ PERSONLIGA RASISTISKA TANKAR.. MÅNGA ÅR HAR GÅTT OCH POLISEN HAR BARA FOKUSERAT PÅ WEED FÖRSÄLJNING för dom inte kan utstå se en blattte med pengar(har tillomed sett en artikel om de där dom nämner pengar istället för mord pga konkurans), INTE VELAT GÖRA DET LAGLIGT vilket ÄR den största marknaden och konkurreramde marknaden, SÅ MAN KAN LÖSA MORDEN MED EN HÖÖÖÖG HIT RATE!!! det är DET som gör en kriminell RÄDD för att begå MORD! OM DU VET ATT DE ÄR 70 % chans PLUS att du åker fast då är det en annan femma PLUS att dui får straff som verkligen förändrar ditt liv! OM dom vill förändra det MÅSTE man se till att media blir begränsat lägg 18 års gräns på snapchat, instagram, facebook allt som har med uppmärksamheten att göra, lägg regler för skivbolag så inte människor som haval kan skriva en låt där han öppet säger han sprang till fel port och i princip säger att det är han som fick han mördad!! när sånt blir normaliserat och barn sitter o lyssnar på en sån låt 1000 gånger o sitter o diggar till låten så SER man det som en LEK! som jag sa tidigare. Jag var själv den VÄRSTA eleven i min skola och ville bli kriminell och gjorde mycket för uppmärksamhet när jag va liten redan då jag va 15 år 2010 och hade 1000 % blivit kriminell och jag inte flytta från malmö 3 år, så jag vet vad jag pratar om. OM lärarna får barnen o skämmas då försvinner sånt beteende tidigtt, utan konsekvens och enkla metoder så blir den uppmärksamheten från ens vänner en stor vinst i utbyte mot en liten konsekvens, fanns en lärare som vi respektera o min skola var HEEEEELT fucked på en annan nivå o min klass också lite som rosengårdsskolan på den videon man såg för några år sen o så varje dag. men den här läraren respektera alla o betedde sig för han brände oss tillbaka och på ett smart sätt så vi inte hade nån comeback.. och NÄR man skäms för sina vänner så fortsätter man inte.. likadant när jag flytta från malmö… där fortsatte jag med samma beteende men alla tyckte jag va konstig bara dum i huvet och INGeN reagera.. va man dum så blev man mer utfryst och det lär en beteende. det är som betinging med FREUD, gör en sak, alla klappar, det connectionen i hjärnan blir bara starkare, och dopamin av en sak blir svagare och svagare så man söker sig till ÄNNU mer ÖVERDRIVNA metoder. DÄR HAR DU DET VICTOR <3 såg nyss din historia och är mycket imponerad av dig av din ödmjukhet, mer personer som dig behövs

Write A Comment